Anna Heringer

Anna Heringer

UNESCO Chair of Earthen Architecture

https://www.anna-heringer.com/vision/

Njemačka arhitektica Anna Heringer, rođena je u listopadu 1977., odrasla je u Laufenu, malom gradu na Austrijsko-Bavarskoj granici blizu Salzburga. Ekologiju i pomoć u razvoju ističe u svakodnevnom govoru, a u dobi od 19 godina Anna Heringer odlazi živjeti u Bangladeš na godinu dana, tamo uči bengalski jezik i duboko se uključuje u kulturu lokalnog stanovništva. Tamo uči o radu na održivom razvoju, ali i o gradnji i arhitekturi te vrijednosti korištenja postojećih, lokalnih resursa – tu strategiju koja joj je još uvijek na raspolaganju zagovara mnogo godina kasnije. Kao arhitekt i počasni profesor UNESCO-ve katedre za Zemaljsku arhitekturu, kulturu gradnje i održivi razvoj, ona se usredotočuje na korištenje prirodnih i lako dostupnih građevinskih materijala.

Njezin diplomski rad realiziran je 2005. godine u suradnji s Eike Roswag na METI školi u Rudrapuru, a 2007. godine osvojio je nagradu Aga Khan za arhitekturu. Tijekom godina Anna Heringer je realizirala projekte u Aziji, Africi i Europi. Trenutno radi na projektima u Gani i centru za održivost u Njemačkoj.

Anna Heringer predavala je širom svijeta na konferencijama, uključujući TED u 2017. godini, i bila je gostujući profesor na raznim sveučilištima, uključujući Harvard, ETH Zürich (s Martinom Rauch), UP Madrid, TU München i Sveučilište umjetnosti u Linzu.

Dobitnica je brojnih priznanja kao što su: Globalna nagrada za održivu arhitekturu, AR Nagrade za novu arhitekturu u 2006. I 2008., Stipendija Loeb s Harvard’s GSD, i međunarodna stipendija RIBA. Njezin je rad široko objavljen i izložen na MoMA-i New York, V&A muzej u Londonu i na Venecijanskom arhitektonskom bijenalu 2016. i 2018.

Za Annu Heringer arhitektura je alat za poboljšanje života. 2013. pokrenula je Anna Heringer Laufenmanifesto s Andresom Lepikom i Hubertom Klumpnerom gdje su praktičari i akademici iz cijelog svijeta pridonijeli definiranju smjernica za humanu kulturu dizajna.

Zajedno s Martinom Rauchom razvila je metodu Clay Storminga koju predaje na raznim sveučilištima, uključujući ETH Zürich, UP Madrid, TU München i GSD /Harvard.

“Mnogo je resursa koje nam je priroda dala besplatno – sve što trebamo je naša osjetljivost da ih vidimo i naša kreativnost da ih koristimo. “

— Anna Heringer

„Vizija i motivacija mog rada je istraživati i koristiti arhitekturu kao medij za jačanje kulturnog i individualnog povjerenja, potporu lokalnim gospodarstvima i poticanje ekološke ravnoteže. Radosno življenje kreativan je i aktivan proces, a duboko me zanima održivi razvoj našeg društva i naše izgrađivanje okoliša. Za mene je održivost sinonim za ljepotu: zgrada koja je skladna svojim dizajnom, strukturom, tehnikom i uporabom materijala, kao i s mjestom, okolišem, korisnikom, socio-kulturnim kontekstom. To je za mene ono što definira njegovu održivu i estetsku vrijednost. “

— Anna Heringer

Intervju s Annom Heringer (Održiva ljepota) možete pročitati u Orisu 76

Anna Heringer dobitnica Obel nagrade

Drag View