Arhitekti Počivašek Petranovič

Arhitekti Počivašek Petranovič

Arhitektonski studio osnovali su 2017. Davorin Počivašek i Urban Petranovič, a čini ga tim mladih arhitekata koji znanjem i idejama doprinose zajedničkom radu. Sveobuhvatan i interdisciplinaran pristup poslu nastavlja se i na suradnju s vanjskim stručnjacima – krajobraznim arhitektima, dizajnerima i umjetnicima.

Zanima nas kontekst iz kojega izvodimo projekt, lokacija, interakcija između prirode i objekta te utjecaj prirodnih elemenata poput svjetla, vjetra i klime. Tradiciju i značenje izabrane forme, elemenata i tipologije također uzimamo u obzir.

U cjelini, navedeni faktori pomažu nam oblikovati jasnu ideju i pažljivo promišljeno rješenje koje je suvremeno i inovativno. Svakom projektu pridajemo jednaku pažnju, bez obzira na vrstu i mjerilo, od preuređenja doma do komercijalnih objekata, rezidencijalnih imanja ili velikih kompleksnih projekata poput zatvora u Dobrunju.

Na temelju uspješnog sudjelovanja na javnim natječajima dodijeljeni su nam veliki projekti. Već u prvoj godini djelovanja osvojili smo natječaj za izgradnju Centra za zaštitu i spašavanje u Trzinu, novi muški kompleks zatvora u Dobrunju, a 2020. natječaj za poslovno-rezidencijalni kompleks NT6 u Novom Mestu. Godine 2022. sudjelovali smo u izložbi izabranih suvremenih slovenskih arhitektonskih praksi „Nove prakse, novi alati“.

Davorin Počivašek rođen je u Celju 1975., a arhitekturu diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani 2003. Nakon diplome radio je u uredu Bevk Perovič arhitekti, gdje je uglavnom bio zadužen za višestambene zgrade, kuće i projekte obnove. Godine 2010. osnovao je vlastiti ured, u kojemu se bavio uglavnom manjim projektima, poput Kućom Mraz u Celju, koja je objavljena u brojnim izdanjima. Godine 2016. s kolegama je osvojio prvu nagradu na natječaju za Centar za spašavanje u Trzinu. Godine 2017, zajedno s Urbanom Petranovičem, osniva ured Počivašek Petranovič Architects.

Urban Petranovič rođen je u Ljubljani1984. a arhitekturu diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani 2012. Nakon diplome radio je u uredu Bevk Perovič arhitekti. Radio je i na projektima arhitektonske vizualizacije za nekoliko ureda širom svijeta.

Godine 2016. s kolegama je osvojio prvu nagradu na natječaju za Centar za spašavanje u Trzinu. Godine 2017., zajedno s Davorinom Počivašekom, osniva ured Počivašek Petranovič Architects.

Drag View