Benedetta Tagliabue

Benedetta Tagliabue

Suosnivačica i izvršna direktorica Miralles Tagliabue EMBT
Osnivačica i izvršna direktorica Zaklade Enric Miralles
Dobitnica Riba Stirling nagrade
Članica žirija Pritzkerove nagrade za arhitekturu

Benedetta Tagliabue studirala je arhitekturu na Istituto di Architettura di Venezia (IUAV). Direktorica je međunarodnog arhitektonskog ureda Miralles Tagliabue EMBT, osnovanog 1994. godine u suradnji s Enricom Mirallesom. Ured ima sjedišta u Barceloni, Šangaju i Parizu.

Među njezinim najznačajnijim izgrađenim projektima su Edinburški parlament, Diagonal Mar Park, tržnica Santa Caterina u Barceloni, Campus Universitario de Vigo i Španjolski paviljon na Shanghai World Expo 2010. godine koji je nagrađen prestižnom RIBA International nagradom u kategoriji “Najbolja međunarodna zgrada u 2011. godini”.

Trenutni studijski projekti uključuju Poslovnu školu Sveučilišta Fudan u Šangaju, uredski tornjevi u Xiamenu i Taichungu, javni prostori HafenCity-a u Hamburgu i metro stanica Clichy-Montfermeil u Parizu, podzemna željeznička stanica u Napulju u Italiji.

Miralles Tagliabue EMBT radi na poljima arhitekture, dizajna javnih prostora, interijera i industrijskog dizajna. Dobitnica je mnogih međunarodnih nagrada u području javnog prostora i dizajna. Bila je gostujući profesor na Sveučilištu Harvard, Columbia i Barcelona ETSAB. Od 2015. godine članica je žirija Pritzkerove nagrade za arhitekturu.

Godine 2004. dobila je počasni doktorat na Fakultetu umjetnosti i društvenih znanosti u Edinburghu.

Za svoj rad osvojila je nagrade:

RIBA Stirling 2005. godine, Državnu španjolsku nagradu 2006., katalonsku Nacionalnu nagradu 2002., nagradu grada Barcelone 2005. i 2009., FAD nagrade 2000., 2003. i 2007. godine. Godine 2013. osvaja RIBA Jencks nagradu, koja se dodjeljuje pojedincu ili uredu za izniman međunarodni doprinos. Godine 2019. osvaja priznanje Cross of Sant Jordi koje se dodjeljuje za izvrsnost u području arhitekture.  

Također je direktorica Zaklade Enric Miralles, čiji je cilj promocija eksperimentalna arhitekture u spomen na njezinog pokojnog supruga i partnera Enrica Mirallesa

Drag View