Elisa Ferreira

Elisa Ferreira

https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/ferreira_en

Elisa Ferreira povjerenica je za koheziju i reforme Europske komisije (od 1. prosinca 2019.). Bila je zamjenica guvernera Portugalske banke (Banco de Portugal); banci se pridružila u lipnju 2016., a zamjenica guvernera postala u rujnu 2017. Za vrijeme mandata bila je portugalska predstavnica u Nadzornom odboru Jedinstvenog nadzornog mehanizma.

Od 2004. do 2016. bila je članica Europskog parlamenta. Tijekom mandata bila je koordinatorica socijalista i demokrata u Povjerenstvu za gospodarsku politiku (ECON) te izvjestiteljica, su-izvjestiteljica ili izvjestiteljica iz sjene mnogih ključnih zakonodavnih akata, uključujući Paket od šest mjera (Six-Pack), Paket od dvije mjere (Two-Pack), Direktivu o oporavku i sanaciji banaka (BRRD) te Uredbu o Jedinstvenom nadzornom mehanizmu.

Bila je članica portugalskog nacionalnog parlamenta od 2002. do 2004., portugalska ministrica za prostorno planiranje (odgovorna za Višegodišnji financijski okvir regionalnih politika) od 1999. do 2002, portugalska ministrica okoliša od 1995. do 1999., izvršna potpredsjednica industrijske udruge Porto od 1992. do 1994.

Radila je u Komisiji za koordinaciju portugalske sjeverne regije, središnjoj vladinoj instituciji za regionalni razvoj, od 1988. do 1992. kao potpredsjednica, a u isto vrijeme bila je i članica odbora Nacionalnog instituta za statistiku.  

Diplomirala je ekonomiju na Sveučilištu Porto te magistrirala (1981.) i doktorirala (1985.) na Sveučilištu u Readingu (UK).  

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Portu (trenutno na dopustu).

Novi europski Bauhaus kreativna je i interdisciplinarna inicijativa i mjesto susreta umjetnosti, kulture, društvene uključenosti, znanosti i tehnologije na kojem se oblikuju budući životni stilovi. Potiču se zajedničke aktivnosti osmišljavanja i izgradnje održivih, uključivih i zdravih životnih prostora za budućnosti, čime se zeleni plan približava svakodnevnom životu građana. Više informacija o tome kako se možete uključiti na sljedećoj poveznici: https://europa.eu/new-european-bauhaus/index_en

Elisa Ferreira, povjerenica za koheziju i reforme: Novi europski Bauhaus, projekt namijenjen svim regijama i teritorijima u Europi, tiče se našeg zajedničkog života, naših vrijednosti, prostora za rad i odmor koje dijelimo, naših zajedničkih i pojedinačnih iskustava. Prihvatljiva rješenja koja se u projektu potiču trebala bi doprinijeti društvenoj koheziji i rješavanju pitanja stanovanja. Ako želimo napraviti stvarne promjene – s ciljem ljepšeg i održivijeg zajedničkog života, moramo razmisliti o tome kako Novi europski Bauhaus može povezati nove ideje s provedbom u fizičkom prostoru. Istražujemo stoga u Komisiji kako bismo mogli mobilizirati alate za pokretanje prvog dijela konkretnih koraka Novog europskog Bauhausa. 

Novi europski Bauhaus Instagram

Novi europski Bauhaus Pinterest

#NewEuropeanBauhaus

Bauhaus EU lista

Novi europski Bauhaus objašnjenje

Drag View