ELEMENTARNA

ELEMENTARNA

https://www.elementarna.si/

Elementarna je arhitektonski studio sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija. Osnovali su ga 2017. godine arhitekti Ambrož Bartol (1990.), Dominik Košak (1991.), Miha Munda (1990.), Rok Staudacher (1990.) i Matevž Zalar (1987.), svi diplomanti Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani. Rad ureda počiva na snažnom uvjerenju da dobra arhitektura treba neprestano preispitivati ustaljene procese. Teže istraživanju novih pristupa, prihvaćanju promjena i dinamičnom prilagođavanju. Naposljetku, njihov je cilj na jednostavan način odgovoriti na složena pitanja stvarnosti.

Svaki arhitektonski pothvat započinje temeljnim pitanjem, oblikujući svoju bit realizacijom. U Elementarni vjeruju kako ključ leži u postavljanju pitanja koja nadilaze doslovan opis projektnog zadatka. Arhitektura, ako je se promatra kao most između prostorne i vremenske domene, zahtijeva promišljen pristup. U svojoj potrazi za arhitektonskom relevantnošću, oni odbacuju pojam arhitekture kao pukog proizvoda spontane kreativnosti. U svijetu u kojemu se budi svijest o posljedicama iscrpljivanja resursa i nemara za okoliš, arhitektura mora, poput prirode, neprestano preispitivati konvencije, istraživati nove pristupe i prilagođavati se. U eri kojom dominiraju površnost i prolaznost, smislena arhitektura redefinira prostor tražeći inspiraciju na neočekivanim mjestima. Stvara iskustvo koje nadilazi ono neposredno, utjelovljujući povezanost s prirodom, vremenom i sjećanjem. U konačnici, to je arhitektura koja nadopunjuje postojeću bit mjesta, naglašavajući značaj praznog prostora u odnosu na puki fizički oblik.

Kvalitetu njihova rada potvrđuju nominacija za nagradu EU-a Mies van der Rohe 2024., ulazak u uži izbor za međunarodnu nagradu Domus Restoration and Preservation 2024., priznanje na Balkanskom arhitektonskom bijenalu 2023., osvajanje međunarodne nagrade Piranesi 2023. te brojne nagrade na arhitektonskim natječajima. Njihovi su radovi objavljeni u specijaliziranim časopisima i online platformama kao što su Outsider, Piranesi, Divisare itd., te predstavljeni na izložbi „New Praxes, New Tools” u Ljubljani, Berlinu i Beču zajedno s još devet suvremenih slovenskih arhitektonskih praksi 2022. godine.

Drag View