Norman Foster

Norman Foster

Foster Associates

https://www.fosterandpartners.com/

Norman Foster je rođen u Manchesteru. Nakon diplome na Sveučilišnoj školi arhitekture i urbanizma u Manchesteru 1961. dodijeljena mu je Henryjeva stipendija na Sveučilištu Yale gdje je magistrirao arhitekturu.

  1. je s partnerima utemeljio Team 4, a 1967. je osnovo Foster Associates, danas poznatiji kao Foster + Partners. Ured je osnovan u Londonu, a danas djeluje širom svijeta s projektnim uredima u više od dvadeset zemalja. Tijekom protekla četiri desetljeća tvrtka je djelovala u izrazito širokom rasponu, od urbanističkih projekata, javne infrastrukture, zračnih luka, građanskih i kulturnih objekata, ureda i radnih mjesta do privatnih kuća i produkt dizajna. Od svog osnutka dobila je 685 nagrada i priznanja za izvrsnost te osvojila više od 140 međunarodnih i nacionalnih natječaja.

Norman Foster je nagrađen kraljevskom zlatnom medaljom za arhitekturu 1983., zlatnom medaljom francuske Arhitektonske akademije 1991. te zlatnom medaljom Američkog instituta arhitekata 1994.

Također je proglašen i časnikom reda umjetnosti i književnosti Ministarstva kulture Francuske.

Godine 1999. je bio dobitnik Pritzkerove nagrade; 2002. je izabran u njemački Orden Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste i dodijeljen mu je Praemium Imperiale. Godine 1990. mu je u popisu počasti povodom kraljičinog rođendana dodijeljeno viteštvo, a 1997. ga je kraljica nominirala u red zasluga. 1999. je u popisu počasti povodom kraljičinog rođendana postao nenasljedni plemić te mu je dodijeljena titula Lord Foster of Thames Bank.

Intervju s Normanom Fosterom (Ograničenja su poticaj invencije) pročitajte u Orisu 103

Drag View