SKROZ

Od ideje do realizacije, projektantski proces rijetko ostaje čist, kontinuiran i jednoznačan. Često suočeni s raznim ograničenjima u djelovanju, balansiranjem i žongliranjem na rubu arhitekture – hakiranjem prostora, improvizacijom, humorom, projektiranjem u hodu te rastezanjem okvira arhitektonski ured SKROZ nastoji ostvariti željeni iskorak u arhitekturi, pogotovo u situacijama gdje se to naizgled čini nemogućim.

SKROZ nema malih i velikih projekata niti malih i velikih investitora, jedino što je zajedničko svim projektima je jednaka predanost arhitekata kojom nastoje otkriti skriveni potencijal dobivenog zadatka.

Uz redovno izlaganje na salonima arhitekture i niz nagrada na arhitektonskim natječajima, dobitnici su stručne nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata Bernardo Bernardi, nagrade Ministarstva kulture za cjelokupno arhitektonsko ostvarenje Vladimir Nazor, inozemne nagrade za dizajn ICOGRADA Excellence Award (s Damirom Gamulinom, Igorom Presečanom i Zvonimirom Kraljem) za projekt Gradske knjižnice u Labinu 2013./2014. te su za isti projekt nominirani za nagrade Piranesi, Mies Van Der Rohe, Grand Prix Salona. 2017. godine projekt kampa Punta Nova na Pagu (strateški projekt RH) osvaja nagradu ARTUR (arhitektura u turizmu) u kategoriji idejnih projekata. Na Salonu arhitekture u Novom Sadu 2018. osvojili su dva priznanja (priznanje u kategoriji Arhitektura za projekt Kokošvaroš i priznanje u kategoriji Interijer za projekt Sobe Tajni) te glavnu nagradu u kategoriji Eksperiment u arhitekturi za projekt Urbani okviri. Projekt Kokošvaroš osvaja i niz drugih nagrada – nagradu za cjeloviti projekt/proizvod na bijenalnoj izložbi 2017./2018. HDD-a s Maša Vukmanović Creative Studiom, nagradu FRESH+BOLD na Sarajevskim danima arhitekture te Grand prix na Balkanskom biennalu u kategoriji urbanizam. 2019. godine poslovna zgrada u Rakovom Potoku odabrana je za hrvatskog predstavnika na natjecanju za Međunarodnu građevinsku nagradu CEMEX te osvaja 3. nagradu u kategoriji javnih i poslovnih građevina. 2021. godine Nove gradske stube u Pločama osvajaju čak 2 Cemex nagrade – za Održivu arhitekturu i Društvenu vrijednost – te je isti projekt nominiran za UHA-inu nagradu Bernardo Bernardi.

Zadnja u nizu nominacija dobivena je za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva Viktor Kovačić u 2021. godini za Farmu crnih slavonskih svinja-Fajferica u Donjem Miholjcu.

SKROZ je formiran kao logičan nastavak dugogodišnje uspješne suradnje njegovih osnivača – Margite Grubiše, Marina Jelčića, Daniele Škarice i Ivane Žalac, a tijekom više od 10 godina djelovanja puno mladih i perspektivnih profesionalaca doprinijelo je stvaranju SKROZ arhitekture.

Drag View