Studio UP

STUDIO UP

Lea Pelivan i Toma Plejić osnovali su STUDIO UP 2003. godine nakon pobjede na natječaju za zgradu gimnazije i sportske dvorane u Koprivnici za koju im je Stefano Boeri dodijelio nagradu zagrebačkog salona iste godine, a Francis Rambert, Ole Bauman, Irena Fialova, Fulvio Irace, Luis M. Mansilla, Vasa J. Perović, Carme Pinos i Luis Hortet nagradu ‘’Mies van der Rohe – Specijalno priznanje za nadolazeće arhitekte” za realizirani projekt 2009. godine.

Predstavljali su Hrvatsku na Venecijanskom bijelnalu na poziv Helene Paver Njirić paviljonom Frameworks u suradnji s Petrom Miškovićem i Ivanom Franke 2004.godine, a 2010. godine na poziv Lea Modrčina u suradnji s više arhitekata plutajućim paviljonom – pavilion.hr.
Na poziv Terence Riley-a kustosa izložbe ‘Ultra Light Village’ i selektora bijenala dvaju gradova Shenzhena i Hong-Konga, realizirali su paviljon ‘Gizmo’ 2011. godine.

STUDIO UP je predstavljen na izložbi kuratorice Mariane Ibanez ‘Nove trajektorije: suvremena arhitektura Slovenije i Hrvatske’ na Sveučilištu Harvard, a samostalno se predstavio izložbom ‘DISCHARGE’ u ljubljanskoj galeriji ‘DESSA’ u suradnji s kuratoricom Majom Ivanič.
STUDIO UP prezentiran je u knjizi autora Ivana Rupnika ‘Peripheral Moment’ 2011.godine.

Lea i Toma kurirali su post-lockdown 56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma pod nazivom ‘Ping-repozitorij budućnosti’ 2021.godine, instalaciju ‘Doppelgänger’ i nastup ‘Mirror/Mirror’ na 23. internacionalnoj izložbi ‘Unknown Unknowns. An introduction to Mysteries’ milanskog trijenala 2022.godine.

Lea predaje na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a Toma na Fakultetu građevinarstva arhitekture i geodezije u Splitu.

Drag View