Tadao Ando

Tadao Ando

Sveučilište u Tokiju

http://www.tadao-ando.com/

Tadao Ando [PS1] rođen je 1941. godine. Jedan je od vodećih suvremenih arhitekata koji je na japanskoj i međunarodnoj sceni prisutan još od kraja 60-tih godina prošlog stoljeća. Ando izvire iz fascinantne japanske tradicije moderne arhitekture no jednako tako gradi i svoj individualni arhitektonski pristup. Njegov je opus prepoznatljiv po formalno vrlo reduciranom arhitektonskom jeziku. Prirodni fenomeni poput sunca, kiše i vjetra aktivni su agensi njegova arhitektonskog izričaja. Projektirao je mnogobrojne znamenite građevine, uključujući Kuću u nizu u Sumiyoshiju u Osaki 1976. godine za koju je dobio Godišnju nagradu Japanskog instituta arhitekture 1979. godine; Crkvu svjetla u Osaki 1989. godine, Pulitzerovu fondaciju za umjetnost u St. Louisu 2001. godine; Muzej moderne umjetnosti Fort Worth 2002. godine, 21_21 DESIGN SIGHT u Tokiju 2007. godine i Punta della Dogana u Veneciji 2009. godine. Među mnogobrojnim nagradama koje je dobio treba istaknuti: Zlatna medalja za arhitekturu Francuske akademije arhitekture 1989. godine; Nagrada za arhitekturu Pritzker 1995. godine; Zlatna medalja Američkog instituta arhitekata 2002. godine; te Zlatna medalja Union Internationale des Architectes 2005. godine. Tadao Ando počasni je član Američkog instituta arhitekata, Američke akademije za umjetnost i književnosti kao i Kraljevske akademije umjetnosti u Londonu. Priređene su mu samostalne izložbe u Museum of Modern Art (MoMA) u New Yorku 1991. i u Centre Pompidou u Parizu 1993. Isto tako bio je gost profesor na sveučilištima Yale, Columbia, Harvard i Berkeley. Trenutno je profesor emeritus na Sveučilištu u Tokiju. Godine 2010. dobio je Japanski red kulture.

Monografija Nadilaženje suprotnosti – recentna djela Tadaa Anda (Transcending Oppositions – Tadao Ando’s Recent Works), izdavački projekt nastao u bliskoj suradnji Orisa i Tadaa Anda, donosi novija ostvarenja jednog od najznačajnijih protagonista japanske i međunarodne arhitektonske scene. 

Monografija je dobila više nagrada za dizajn; nagradu IDA Design Awards Honorable Mention 2018, u kategoriji grafički dizajn, te zlatnu A’ Design Award u kategoriji  A’ print and published media design award za 2018. 

http://www.oris.hr/hr/shop/oris-publikacije/nadilazenje-suprotnosti-,305.html

Drag View