Tatiana Bilbao

Tatiana Bilbao Spamer

https://tatianabilbao.com/

Tatiana Bilbao osnovala je studio istoga imena 2004. s ciljem integriranja društvenih vrijednosti, suradnje i finih projektantskih pristupa arhitektonskom radu. Prije osnivanja tvrtke, Bilbao je radila kao savjetnica u Ministarstvu razvoja i stanovanja savezne vlade Ciudad de Méxica. Tijekom tog razdoblja bila je u sastavu Glavne uprave za razvoj savjetodavnog vijeća za urbani razvoj grada.

Djelovanje ureda isprepliće se s istraživanjem, što omogućuje projektiranje u različitim    okolnostima ili kriznim scenarijima.

Bilbao predaje na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta Yale, predavala je na Fakultetu za dizajn (GSD) Sveučilišta Harvard, Arhitektonskom fakultetu AA u Londonu, Fakultetu GSAPP Sveučilišta Columbia, Sveučilištu Rice, Sveučilištu Andrés Bello u Čileu te na Umjetničkoj školi Peter Behrens Sveučilišta primijenjenih znanosti u Düsseldorfu.

Njezin je rad objavljivan u časopisima poput The New York Times, A+U, Domus, itd.

Bilbao je 2010. prepoznata kao mlada arhitektica od Arhitektonske lige New Yorka, a za svoj je rad dobila više nagrada, poput nagrade Kunstpreis Berlin 2012., globalne nagrade za održivu arhitekturu udruge LOTUS 2014., Impact Award 2017 Honorees koju dodjeljuje ArchitzierA + Awards, Tau Sigma Delta Gold Medal 2020. te Marcus Prize Award 2019.

Tatiana Bilbao ESTUDIO arhitektonski je studio osnovan 2004. koji se nalazi u Ciudad de Méxicu. Osnovna djelatnost studija analiza je konteksta projekata; od prostornih planova do pristupačnih stambenih tipologija. Projektima teže oplemeniti okolinu, ali i zadržati fleksibilnost koja im omogućuje da prihvate potrebe koje se mijenjaju.

Studio pristupa arhitekturi iz multidisciplinarnih perspektiva. Potiče se radno okruženje u kojem djeluje raznolik radni kolektiv koji se sastoji od arhitekata, akademika i maketara. S ciljem zadržavanja projektiranja i razvoja ukorijenjenog u prostornim, a ne digitalnim istraživanjima, koristi se crtanje rukom i iterativni modeli. Potiče se suradnja s drugim arhitektima, umjetnicima, ekonomistima, lokalnom upravom, itd. kako bi se povećao utjecaj i doseg svakog projekta.

Projekti uključuju Botanički vrt u Culiacánu, hodočasničku stazu u Jaliscu, zgradu u sklopu kampusa UDEM Sveučilišta u Monterreyu, Istraživački centar u Kalifornijskom zaljevu te prototip socijalno potpomognutog stanovanja predstavljen 2015. na Bijenalu u Chicagu za manje od $8,000.

Projekti studija Tatiana Bilbao Estudio predstavljeni su u sklopu izložbi koje je organizirao Muzej suvremene umjetnosti u Louisiani 2019, kao i u Fondaciji Graham, na Čikaškom i Venecijanskom bijenalu arhitekture, u Muzeju suvremene umjetnosti u Monterreyju, Muzeju Amparo, Galeriji T-space te Centru Pompidou.

Drag View