VEDINA BABAHMETOVIĆ

VEDINA BABAHMETOVIĆ

https://entasis.ba/studio/

Diplomirala 1985. godine na Arhitektonskom Fakultetu u Sarajevu. Početkom 90-ih istovremeno radi u različitim firmama i samostalno projektira svoje prve interijere. Nakon petogodišnje pauze uzrokovane ratom, 1997. godine osniva arhitektonski biro Entasis u Zenici. Od tada kontinuirano radi na raznovrsnim projektima kao glavna arhitektica. Prve poslijeratne godine bile su obilježene intenzivnim radom u Viteškoj dolini, gdje je građevinski bum proizveo mnoge nove tipologije. Jedna od prvih takvih tipologija bio je i Shopping centar GMS nakon kojeg su uslijedile mnoge slične njemu. Zajedno sa svojim timom, radila je na mnogo projekta kao što su Franšizni Centar Vitez, Općina Kakanj, Stambeno-poslovni kompleks Makovi, Upravna zgrada i Showroom Tisa, Mala Kuća i Veliki Borovi, mnogi stambeni objekti u Zenici, Sarajevu, Mostaru, Tuzli, te mnogobrojne urbane vile.
Vedina je aktivan član bosanske scene, podržavajući mlade arhitekte, aktivno sudjelujući u organizaciji i promociji arhitektonskih natječaja te održavajući mnogobrojna predavanja.
Proteklih 27 godina, Entasis je radio na više od 60 projekata, realizacija i ideja. U 2011. godini Entasis je započeo promociju dizajnerskog bosanskog namještaja sa svojim brendom Intent Design. Showroom Intent Designa danas je dio poslovne zgrade Entasisa, čiji je investitor i projektant upravo Entasis.
Entasis je dobitnik brojnih nagrada, uključujući nagradu Collegium Artisticum za realizaciju, nagradu Big See, Share Omnia Award te nominaciju za Aga Khan Award for Architecture i EU Mies van der Rohe Award.
Vedina Babahmetović prva je žena bez partnera koja je osvojila Grand Prix od osnivanja institucije Collegium Artisticum 1975. godine.

Drag View