Vinu Daniel

Vinu Daniel rođen je u Dubaiju 1982. u tradicionalnoj indijskoj obitelji. Životni put ga navodi natrag u Indiju gdje 2005. godine upisuje Arhitektonsku školu na Tehničkom fakultetu u Trivandrumu. Nakon studija, dvije je godine proveo na Institutu Auroville Earth, smještenom sjeverno od Pondicherryja, radeći na projektu oporavka i izgradnje nakon tsunamija pod Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Na Institutu je spoznao složenost svoje profesije i naučio graditi koristeći zemlju, cement i blokove blata. Veliki je utjecaj na Vinu Daniela imao i arhitekt Laurie Baker koji je živo u Trivandrumu i radio na razvoju održive arhitekture.

Arhitektonsku inicijativu Wallmakers pokreće 2007. godine s ciljem ponovnog oživljavanja tradicionalnih tehnika gradnje koje su s vremenom nestajale, kombinirajući ih pritom s modernim tehnologijama u arhitekturi. Vinu Daniel trenutno zapošljava od 100 do 150 pojedinaca, uglavnom kvalificiranih majstora, i u potpunosti je posvećen stvaranju održive i isplative arhitekture.

Inicijativa Wallmakers primila je mnoga međunarodna priznanja. Jedina je indijska praksa koja se našla na popisu 20 Young Practices of 2020 portala ArchDaily, osvojila je tri izdanja nagrade Design that Educates koju provodi Laka Foundation, nominirana je za Brick Award i Nagradu Dorfman Kraljevske akademije 2022. godine.

Drag View